top of page

The Institute of Cargo Clauses (ICC) – Asigurarea mărfurilor în comerțul internațional


Andrei Pop - The Institute of Cargo Clauses (ICC) – Asigurarea mărfurilor în comerțul internațional
The Institute of Cargo Clauses (ICC) – Asigurarea mărfurilor în comerțul internaționalÎn cazul contractelor de comerț internațional în afara termenilor care reglementează clar și precis sarcinile care revin celor doua părți (INCOTERMS), termeni care au fost discutați într-un articol precedent, este necesară și asigurarea mărfii pe perioada în care aceasta se află în tranzit.

The Institute of Cargo Clauses (ICC) este cel mai utilizat set de termeni pentru polițele de asigurare a mărfurilor. Aceștia sunt considerați ca fiind termenii standard, de către cele mai multe companii de asigurare, pentru transportul internațional de mărfuri.


Ce este institutul?

Institutul reprezintă The Institute of London Underwriters (Institutul de asigurări din Londra) – care astăzi nu mai exista ca entitate de sine stătătoare pentru ca in 1998 a fuzionat cu The London International Insurance and Reinsurance Market Association și au format The International Underwriting Association of London (IUA). Dar numele sub care apar clauzele de asigurare a rămas neschimbat - The Institute of Cargo Clauses (ICC).


Care sunt clauzele ICC?

Principalele clauze utilizate la nivel mondial sunt clauzele A, B și C ale The Institute of Cargo Clauses (ICC), care oferă o gamă de acoperire variind de la toate riscurile în cazul clauzei A și până la un număr foarte limitat de riscuri în cazul clauzei C. Aceste clauze au fost actualizate în 2009 (01.01.2009) dar, cu toate acestea și versiunea lor anterioară (din 1982) este încă în uz și, prin urmare, ar trebui să se acorde atenție la versiunea la care se face referire în cadrul contractului, deoarece clauzele au anumite diferențe.


Cine primește asigurarea?

Atunci când mărfurile sunt asigurate în timpul transportului, fie că este vorba de transport pe uscat, pe cale aeriană sau maritimă, înseamnă că în cazul în care încărcătura este deteriorată sau pierdută în timpul tranzitului, valoarea acesteia va fi rambursată (sau marfa va fi înlocuită) oricărei părți care deținea proprietatea "tehnică" (vezi INCOTERMS).

De exemplu în cazul termenilor DPU sau DDP, cumpărătorul mărfii nu poate să considere că aceasta este în proprietatea lui până când nu o primește efectiv, caz în care vânzătorul deține în continuare dreptul de proprietate până la livrarea acesteia. În cazul în care încărcătura asigurată este deteriorată, vânzătorul va primi beneficiile asigurării și va rambursa cumpărătorului suma plătită până în acel moment. Faptul că marfa este asigurată este un câștig pentru ambele părți.


Concluzii

Formulările clauzelor ICC sunt acceptate în peste 140 de țări din întreaga lume. Prin negocieri îndelungate, țările participante au convenit, exact ce înseamnă cuvintele (în sens juridic) fiecărei clauze, adică ceea ce este și ceea ce nu este acoperit.

Deoarece transporturile internaționale pot traversa mai multe țări fiecare având propria legislație, utilizarea Clauzelor ICC reduce șansa oricăror neînțelegeri sau întârzieri în efectuarea plății în cazul apariției unui incident neprevăzut.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să afli mai multe despre supply chain management și cum poți să îmbunătățești activitatea firmei tale te rog să-mi lași un comentariu.


Commentaires


bottom of page